شب گذشته پس از ماهها انتظار سرانجام اپل از آی او اس ۱۴ رونمایی کرد تا با جدیدترین نسخه از سیستم عامل آیفون آشنا شویم. در این مطلب میخواهیم مهمترین قابلیت هایی که در iOS 14 در اختیار کاربران قرار گرفتهاند را به همراه ویژگی های جدید طراحی، تاریخ عرضه و گوشی هایی که از این آپدیت پشتیبانی میکنند را در فراسیب بررسی کنیم.
در مراسم کاملا آنلاین تقریبا دو ساعتهی دیروز شاهد یک ویدیو جذابِ از پیش ثبت شده بودیم که در آن مدیران اپل مهمترین دستاوردهای این کمپانی در زمینه نرمافزار را با ما به اشتراک گذاشتند. قطعا گل سرسبد مراسم دیشب به رونمایی از آی او اس ۱۴ به عنوان جدیدترین نسخه از پلتفرم نرم افزاری آیفون مربوط میشد. چه از لحاظ طراحی ظاهری و چه از حیث قابلیتهای فنی شاهد رونمایی از ویژگیهای جذابی بودیم که سالها توسط کاربران مختلف درخواست شده بود و حالا اپل سرانجام تصمیم گرفته از آنها را در آی او اس جدید خود رونمایی کند.تا در رقابت با اندروید، کاربران از امکانات سفارشیسازی مناسبی در رابط کاربری آیفون برخوردار باشند.
ویجت های داخل هوم اسکرین در آی او اس ۱۴ (iOS 14)
یکی از مهمترین ویژگی های جدید در iOS 14 قابلیت اضافه کردن ویجتها به هم اسکرین است. پیش از این ویجتها را تنها میتوانستیم در صفحه Today View مشاهده کنیم، اما حالا کاربران آیفون نیز مانند کاربران آیپد او اس و اندروید قادر خواهند بود ویجت های مورد علاقه خود را در صفحات هوم اسکرین قرار دهند. نکته جذاب ماجرا اینجاست که این ویجتها را میتوانید در سه سایز مختلف به صورت ۲ در ۲، ۲ در ۴ و ۴ در ۴ روی صفحه قرار دهید و آنها را میان آیکونهای دیگر نیز میتوان قرارداد.
در حال حاضر ویجتهای مربوط به اپلیکیشنهای باتری، تقویم، اپلیکیشن، فیتنس، نقشه، موسیقی، خبررسانی، یادداشتبرداری، تصاویر و پیش بینی آب و هوا از این ویژگی جدید پشتیبانی میکنند و احتمالا در آینده تعداد زیادتری نیز به این جمع اضافه خواهد شد .همچنین یک ویجت جدید تحت عنوان Smart Stacks نیز معرفی شده که شما میتوانید چند ویجت مختلف را درون آن قرار دهید و به راحتی بین آنها سوایپ کنید.
حالت نمای اپ لایبرری (App Library) در آی او اس ۱۴
یکی دیگر از ویژگیهای بسیار کاربردی آی و اس ۱۴ امکان مرتب کردن اپلیکیشنها در دستهبندیهای جداگانه به صورت خودکار است. قابلیت اپ لایبرری به آن دسته از کاربرانی که دارای دهها برنامه مختلف بر روی آیفون خود هستند، اجازه میدهد که در یک نمای واحد آنها را به صورت خودکار در دستهبندیهای موضوعی مشاهده کنند. در این نما علاوه بر این که یک کادر جستجو در بالای صفحه وجود دارد، شما می توانید آیکون نرم افزارها را در دستهبندیهای مختلف نظیر بازی، کاربردی و شبکههای اجتماعی مشاهده کنید.
اپلیکیشنهایی که بیشتر از بقیه استفاده شدهاند، با آیکونهای بزرگتری نمایش داده میشود و شما میتوانید مستقیما بدون باز کردن فولدر، آنها را اجرا کنید. همچنین یک پوشه تحت عنوان Recently Added وجود دارد که اپلیکیشنهایی که اخیرا دانلود کردهاید را برای شما به نمایش درمیآورد. نکته جذاب App Library این است که شما میتوانید صفحاتی که آیکون اپلیکیشنها درون آنها قرار دارند را نیز غیر فعال کنید تا تنها نمای اپ لایبرری را مشاهده کنید. البته این غیر فعال کردن صفحات به معنای حذف دائم آنها نیست و همچنان هم میتوانید آنها را به همان نمای قبلی برگردانید.
تغییر ظاهر صفحه تماسهای دریافتی در iOS 14
یکی دیگر از ویژگیهای مهم که بسیاری از کاربران آی او اس مدتها در انتظار آن بودند، تغییر ظاهر رابط کاربری قسمت دریافت تماس است. در آی او اس چهارده زمانی که شما در حال کار با یک اپلیکیشن هستید و ناگهان گوشی شما زنگ بخورد، دیگر این صفحهی تماس تمام نمایشگر آیفون را نمی پوشاند و تنها به صورت یک ویجت کوچک در بالای صفحه به نمایش درمیآید. سپس میتوانید بدون این که تمرکزتان به هم بریزد، این تماس را پاسخ دهید یا آن را با سوایپ کردن به سمت بالا رد کنید. پیش از این در توییکهای آیفون های جیلبریک شده این قابلیت را مشاهده کرده بودیم و حالا تمام کاربران میتوانند از آن لذت ببرند.
رابط کاربری جدید برای دستیار هوشمند سیری (Siri)
درست مشابه بخش تماس دریافتی، دستیار صوتی هوشمند سیری نیز در زمان اجرا تمام صفحه را می پوشاند و عملا شما دیگر نمیتوانستید اپلیکیشنی که در حال کار بر روی آن بودید را مشاهده کنید. حالا در آی او اس ۱۴ رابط کاربری Siri کاملا دگرگون شده و به جای یک نمای تمام صفحه، شاهد یک آیکون انیمیشنی زیبا در پایین صفحه خواهید بود که میتواند دستورات شما را اجرا کند.
همچنین از حیث قابلیتهای جستجو در اینترنت، سیری حالا هوشمندتر از قبل شده و میتواند پاسخ پرسشهای شما را از اینترنت جستجو کرده و به شما ارائه دهد. همچنین آن دسته از کاربرانی که از پیامهای صوتی بیشتر از پیامهای متنی استفاده میکنند حالا قادر خواهند بود سیری را اجرا کرده و پیام صوتی مورد نظرشان را توسط این دستیار صوتی هوشمند ضبط و به مخاطب مورد نظر ارسال کنند.
قابلیت تصویر در تصویر (Picture in Picture) در آی او اس ۱۴
یکی دیگر از ویژگیهای بسیار مورد درخواست کاربران، قابلیت تصویر در تصویر برای آی او اس بوده است که حالا در iOS 14 شما میتوانید از آن بهره ببرید. این ویژگی که مدتهاست درون اندروید نیز وجود دارد، به شما اجازه میدهد زمانی که در حال تماشای یک فیلم یا تماس تصویری هستید، از نرم افزار پخش خارج شوید و ویدیو به صورت یک پنجره کوچک بر روی صفحه باقی بماند. سپس شما میتوانید اپلیکیشنهای دیگر را نیز باز کنید و همچنان هم به تماشای ویدیو ادامه دهید.
امکان پنهان کردن این فیلم با کشیدن آن به سمت لبههای نمایشگر نیز وجود دارد و شما مجددا می توانید با سوایپ کردن آیکون آن به سمت داخل، آن را به درون صفحه برگردانید.
نرم افزار پیام رسان آی او اس (Messages)
یکی از قسمتهایی که در آی او اس ۱۴ تغییرات زیادی در آن ایجاد شده، نرم افزار پیام رسان پیش فرض آی او اس است. از نظر طراحی ظاهری و قابلیتهای کاربردی حالا این نرم افزار از بسیاری از ابزارهای کاربردی پیام رسانهای محبوب مانند تلگرام و واتس اپ برخوردار است که در چند قسمت آنها را معرفی می کنیم:
- قابلیت پین کردن مکالمات: حالا شما میتوانید مکالمات گروهی و پیامهای خصوصی را پین کنید تا آنها را در بالای صفحه گفتگوها مشاهده کنید. قابلیت پین کردن حداکثر ۹ گفتگو در این قسمت وجود دارد و اگر شما یک پیام را از دست داده باشید، یک نقطه آبی در کنار نام این گفتگو به همراه آخرین پیامی که ارسال شده است، درون یک کادر مستطیلی کوچک در بالای آن به نمایش درمیآید.
- تصویر گروه: در آپدیت جدید آی او اس شما میتوانید نام و تصویر گروههای خود را تغییر دهید. این تصویر میتواند از داخل گالری انتخاب شود، یک مموجی ویرایش شده باشد و یا تنها از یک اموجی استفاده کنید.
- منشن کردن نفرات: قابلیت منشن کردن نفرات به خصوص در مکالمات گروهی اهمیت زیادی دارد تا توجه فرد خاصی را به پیام خود جلب کنیم. با استفاده از این قابلیت شما میتوانید نام فرد مورد نظر را قبل از پیام خود تایپ کنید تا بعد از ارسال پیام، آن فرد مطلع شود. همچنین میتوانید کاری کنید تا نوتیفیکیشن دریافت پیام تنها زمانی برای شما ارسال شود که شما منشن شدهاید.
- قابلیت پاسخگویی مستقیم (Inline Replies): قابلیت پاسخگویی مستقیم درست مشابه تلگرام اجازه میدهد که شما متوجه شوید هر پیام در پاسخ به کدام پیام ارسال شده است. حالا در آی او اس ۱۴ شما میتوانید دقیقا پاسخ پیامهای ارسال شده را در کنار پیام اصلی مشاهده کنید و دیگر سردرگم نخواهید شد.
- بروزرسانی جدید برای انیمیشنهای Memoji: قابلیت مموجی یکی از محبوبترین ویژگیهای آی او اس محسوب میشود و حالا در نسخهی چهاردهم، اپل گزینههای جدیدی برای سفارشیسازی این قسمت اضافه کرده است. از ماسک صورت گرفته تا ۲۰ مدل جدید مو و کلاه به همراه گزینههای جدید برای تغییر سن کاراکتر، همگی در این نسخه قابل استفاده خواهند بود.
اپلیکیشن مسیریابی (Apple Maps)
در آی او اس ۱۴ اپل مپس قابلیتهای جدیدی را دریافت کرده است که بخش مهمی از آنها بر روی دوچرخهسواران و افرادی که به گشت و گذار علاقه بیشتری دارند، متمرکز شده است.
- مسیر های دوچرخه سواری: اپل مپس حالا میتواند مسیرهای دوچرخه سواری را به شما پیشنهاد دهد. در این مسیر ها نرم افزار به طور هوشمند خطوط مخصوص دوچرخه، جادههای اختصاصی برای دوچرخهسواری و … را به شما پیشنهاد میدهد. اطلاعات مربوط به شیب مسیر و این که پله و موانع دیگر بر سر راهتان باشد نیز در این قسمت نمایش داده خواهد شد.
- خودروهای الکتریکی: قطعا با گسترش استفاده از خودروهای الکتریکی یکی از نگرانیهای اصلی کاربران این است که شارژ خودرو آنها قبل از این که به مسیر یا ایستگاه شارژ مجدد برسند، تمام شود. حالا در اپل مپس شما به طور هوشمند میتوانید مسیرهایی را دریافت کنید که در آنها شارژ باقی ماندهی خودروی شما نیز لحاظ شده و مسیر به گونهای تنظیم میشود که قبل از اتمام شارژ، به ایستگاه مورد نظر برسید. نوع شارژ مورد نیاز خودروی شما نیز توسط نرم افزار به طور خودکار لحاظ خواهد شد.
- راهنمای مکانها (Guides): قابلیت مکانیابی جدیدی در نرم افزار اپل مکس اضافه شده که اطلاعات در رابطه با مکانهای مختلف خدماتی و دیدنی را در اختیار کاربران قرار میدهد. از موزهها و رستورانها گرفته تا پارکهای ملی و مراکز توریستی در این راهنما به کاربر ارائه خواهد شد و شما میتوانید این موارد را درون نقشه ذخیره کنید تا بعد از مدتی با توجه به علایق شما، پیشنهادهای بهتر و دقیقتری را دریافت کنید.
نرم افزار ترجمه کاملا جدید (Translate app) در iOS 14
در نسخه جدید آی او اس کاربران یک اپلیکیشن مخصوص ترجمه را دریافت خواهند کرد که به آنها اجازه میدهد هنگام سفر و مکالمه با کاربران از سایر زبانها، به راحتی بتوانند مفهوم مورد نظر خود را برسانند. چندین حالت مختلف در این اپلیکیشن فراهم شده که یکی از آنها مخصوص مکالمات است و به کاربر اجازه میدهد در ۱۱ زبان پشتیبانی شده، به طور همزمان به گفتگو با دیگران بپردازد و مخاطب نیز پاسخ آن را بدهد. جالب است بدانید که با بهرهگیری از قابلیت یادگیری ماشینی و موتور هوشمند عصبی اپل (Neural Engine) این نرم افزار مکالمات را با صدای تقریبا طبیعی و نزدیک به زبان انسان پخش میکند .
قابلیت استفاده به صورت کاملا آفلاین نیز برای نرم افزار وجود دارد تا در مواقعی که دسترسی به اینترنت با کیفیت ندارید، بتوانید از آن استفاده کنید. کاربر میتواند پکیجهای مربوط به زبان خود را پیشتر دانلود کند تا بعدا به صورت آفلاین بتواند از آنها استفاده کند. همچنین امکان اضافه کردن عبارات و جملات در زبانهای مختلف به لیست مورد علاقهها نیز وجود دارد تا در مواقع ضروری به سرعت بتوانید آنها را اجرا کنید و نیازی به جستجوی مجدد نباشد.
گجت های خانگی هوشمند (Home/HomeKit)
با وجود این که اپل از گجت مورد انتظار هوم پاد مینی رونمایی نکرد، اما قابلیتهای زیادی برای اپلیکیشن هوم آی او اس معرفی کرد تا کاربر مدیریت آسانتری بر روی گجت های خانگی هوشمند خود داشته باشد.
- طراحی جدید برای اپلیکیشن هوم: طراحی این نرم افزار در آی او اس ۱۴ کاملا دگرگون شده و یک نوار وضعیت در بالای صفحه به نمایش درمیآید که مهمترین مواردی که کاربر باید به آنها توجه داشته باشد مانند روشن ماندن چراغها، باز بودن درها و قفلها و یا دمای محیط را به نمایش درمیآورد.
- تشخیص هوشمند برای وسایل جدید: از این پس آیفون شما میتواند زمانی که وسایل جدید را اضافه میکنید، به طور خودکار آنها را شناسایی کرده و روش های احتمالی استفاده از آنها را برای شما ایجاد کند. به طور مثال زمان اضافه کردن یک گجت جدید، اپلیکیشن هوم میتواند روشن کردن چراغها زمانی که به خانه میرسید یا قفل کردن درها زمانی که از خانه خارج میشوید را برایتان ایجاد کند.
- نورپردازی هماهنگ با محیط (Adaptive lighting): یکی از ویژگیهای جدید اپلیکیشن هوم قابلیت نورپردازی هماهنگ با محیط است که با توجه به زمان روز و این که کاربر قرار است تازه از خواب بیدار شود و یا کم کم به خواب برود، مقدار گرما و سردی نور را تنظیم میکند تا ذهن کاربر آرامش بیشتری داشته باشد.
- دوربین های هوشمند خانگی: از قابلیتهای جدید اضافه شده به نرم افزار هوم امکان تنظیم محدوده هشدار برای دوربینها و قابلیت تشخیص چهره است. محدوده هشدار به کاربر اجازه میدهد که دوربینها را تنها بر روی محدودهی خاصی متمرکز کند که به آن نیاز دارد. به طور مثال اگر دوربین در حال تماشای یک پیادهروی شلوغ است، تمرکز آن تنها بر روی قسمت جلوی در ورودی قرار میگیرد. قابلیت تشخیص چهره نیز اجازه میدهد که دوربین، افراد مقابل آن را شناسایی کند و زمانی که فرد خاصی جلوی در بود، به شما اطلاع دهد.
استفاده از آیفون به عنوان سوئیچ خودرو در iOS 14
با وجود این که اپل برخلاف شایعات هنوز نشانهای از کار در حوزه تولید خودروهای هوشمند نشان نداده، اما از حیث نرم افزاری قابلیتهای زیادی را در اختیار دارندگان این خودروها قرار میدهد. طبق اعلام مدیران اپل در کنفرانس شب گذشته، پلتفرم کار پلی (CarPlay) به یکی از محبوبترین پلتفرمهای نرم افزاری در میان خودروهای هوشمند تبدیل شده است. یکی از ویژگیهای جذابی که در آی او اس چهارده اضافه شده، امکان روشن کردن خودرو و باز کردن قفل آن با استفاده از گوشی هوشمند است.
برای اینکار دیگر نیازی به سوئیچ نیست و تنها کافی است آیفون را به قفل در نزدیک کنید تا از طریق چیپ ان اف سی، ارتباط آنها با یکدیگر برقرار شده و بعد از قرار دادن آیفون درون جایگاه شارژر وایرلس، بتوانید ماشین را روشن کنید. حتی شما میتوانید این کلیدهای الکترونیکی را با دوستان خود به اشتراک بگذارید تا آنها نیز بتوانند خود را روشن کنند. این کار به صورت نرم افزاری و از طریق نرم افزار آی مسیج انجام میشود و نیازی به اشتراکگذاری فیزیکی کلید خودرو نیست.
همچنین یک ویژگی جدید تحت عنوان Power Reserve رونمایی شده که به آیفون اجازه میدهد به مدت ۵ ساعت به عنوان کلید خودرو عمل کند و پس از آن آیفون به طور خودکار خاموش خواهد شد تا شارژ آن به پایان نرسد.
قابلیت اپ کلیپس (App Clips) در iOS 14
یکی از ویژگیهای جدید این نسخه که در زندگی روزمره کاربرد زیادی خواهد داشت، قابلیت اپ کلیپس است که به کاربران اجازه میدهد هنگام مراجعه به پایانههای پرداخت و دیگر محلهایی که دارای اپلیکیشن های مخصوص به خود هستند، بدون نیاز به دانلود و نصب کامل اپلیکیشن، از آن استفاده کنند. در واقع شما زمانی که آیفون را به چیپ ان اف سی آن مکان نزدیک کرده یا آن را از طریق دوربین اسکن میکنید، قابلیتی تحت عنوان App Clips فعال میشود که تنها بخش مورد نیاز برای فعالیت در آن مکان را دانلود میکند و نیاز به نصب یا حذف کردن آن نخواهد بود.
همچنین ویژگی احراز هویت از طریق اپل (Sign in with Apple) و استفاده از سیستم پرداخت اپل پی نیز در این روش وجود دارد و کاربران میتوانند اپ کلیپس را از طریق اسکن کدهای کیو آر، نزدیک کردن گوشی به چیپهای ان اف سی و حتی از طریق لینکهای اینترنتی اجرا کنند. مینی اپلیکیشن های دانلود شده به این روش نیز پس از ۳۰ روز به طور خودکار از روی گوشی حذف خواهند شد.
دیگر تغییرات نسخه جدید سیستم عامل آیفون
علاوه بر ویژگیهای بالا که به طور کامل به معرفی آنها پرداختیم، در چند اپلیکیشن آی او اس ۱۴ نیز شاهد رونمایی از امکانات جدیدی هستیم که در لیست زیر به آنها خواهیم پرداخت:
- اپ استور: توسعه دهندگان اپلیکیشن ها حالا میتوانند به کاربران اجازه دهند اشتراکهای ماهانه اپلیکیشن را با دیگر اعضای خانواده به اشتراک بگذارند.
- نرم افزار Health: امکان استفاده از این نرم افزار به طور مستقل از اپل واچ وجود دارد و شما میتوانید در نسخه جدید آن به تحلیل و نظارت بر روی کیفیت خواب خود بپردازید.
- امکان تغییر نرم افزارهای پیشفرض: در نسل چهاردهم آی او اس شما میتوانید اپلیکیشن های شخص ثالث را به عنوان نرم افزار پیشفرض برای مرور وب یا خواندن ایمیلها انتخاب کنید؛ البته توسعه دهندگان ابتدا باید این قابلیت را در نرمافزارهای خود فعال کنند.
- نرم افزار پیش بینی آب و هوا: پس از خرید Dark Sky حالا اپل شروع به اضافه کردن قابلیتهای آن به نرم افزار پیش بینی آب و هوای آی او اس کرده است و شما میتوانید درباره رویدادهای مختلف آب و هوایی با دقت دقیقه به دقیقه، پیشبینیهای لازم را دریافت کنید.
- نرم افزار Reminders: در ورژن جدید این اپ اضافه کردن ماموریتها و اهداف مختلف به لطف دو قابلیت Quick Entry و Smart Suggestions سریعتر از قبل انجام میشود و همچنین درصورت بهاشتراکگذاری لیستهای وظایف، شما میتوانید یادآورها را به یکدیگر متصل کنید.
- مرورگر سافاری: در آپدیت جدید شما قادر خواهید بود تمام صفحهی یک وبسایت را به طور کامل ترجمه کنید. همچنین عملکرد جاوا اسکریپت در این نسخه دو برابر سریعتر از مرورگر کروم بر روی اندروید خواهد بود. سافاری حالا میتواند به طور امن، رمزهای عبور مختلف را تحلیل کند و به شما نشان بدهد آیا آن پسورد داخل رخنههای امنیتی وجود داشته است یا خیر.
- اپلیکیشن دوربین: نرم افزار دوربین در iOS 14 به کاربران اجازه میدهد که نسبت به آی او اس ۱۳ با ۹۰ درصد سرعت بیشتری به ثبت عکس بپردازند. همچنین یک گزینه جدید برای ایجاد اهمیت بیشتر برای فاکتور سرعت نیز وجود دارد که با فعال کردن آن، نرم افزار به طور خودکار تصاویر را به صورت هوشمند ویرایش میکند تا سرعت ثبت عکس بالاتر برود.
کدام گوشی ها از آپدیت آی او اس چهارده پشتیبانی میکنند؟
گفتنی است که عرضهی نسخهی بتای مخصوص توسعهدهندگان از همان شب گذشته آغاز شده و افرادی که دارای اکانت دولوپر اپل باشند، میتوانند آن را دریافت و بر روی گوشی خود نصب کنند. عرضهی نسخهی بتای عمومی برای دیگر کاربران که در طرح تست بتا ثبت نام کردهاند نیز از ماه جولای ۲۰۲۰ آغاز میشود تا زودتر از سایر کاربران بتوانند قابلیتهای آی او اس جدید را آزمایش کنند. نسخهی نهایی نیز مطابق هر سال و همزمان با ورود آیفون های جدید اپل به بازار در فصل پاییز صورت خواهد گرفت.
لیست گوشی هایی که از آپدیت آی او اس ۱۴ پشتیبانی میکنند نیز به شرح زیر است:
- آیفون اس ای
- آیفون 6s
- آیفون 6s پلاس
- آیفون 7
- آیفون 7 پلاس
- آیفون 8
- آیفون 8 پلاس
- آیفون X
- آیفون XR
- آیفون XS
- آیفون XS مکس
- آیفون 11
- آیفون 11 پرو
- آیفون 11 پرو مکس
- آیفون اس ای (2020)